zaterdag 7 maart 2009
Listening to the radio tonight I heard Jeroen Weijerink speak about th...
And I started thinking... it's a good word play. But to make a whole programme out of it... I could have done it as well... I admit... But is it necessary? Besides the fact whether t's a good title and a good concert. Because I am sure it will be: Jasper de Waal and Jorgen van Rijen!
But again, do concerts need to be based on concepts. And in this case even a non musical concept? During Radio Kootwijk we tried to make a concert without form. To find the best way for the music to reach the audience. The best communication. Sometimes I think of concert forms first and then I need to find music to fit in the concept. Which could work. But still... the best Amstel CD's, the strongest concepts are always the ones that combine our tastes. The programmes that do not seem to have a conceptual connection. We choose works that we like and pieces that we think are a nice combination... intuitively... During Radio Kootwijk we also found out that authenticity is very important. Maybe even number one... Presenting music to an audience... I get more and more the feeling that I want to play concerts that I feel strongly about in some way... without having to think off funny word plays, 'modern' and trendy concepts... It's a but vague, I know...
Something will come out!
dinsdag 3 maart 2009
Stageverslag Ties Mellema Fontys Conservatorium Tilburg
Door Lars Niederstrasser, student aan het Conservatorium van Amsterdam
Organisatie van de les, tijdindeling en lesmaterial
De structuur van de les is: eerst toonladders, dan etudes ( Ferling of Klosé) en vervolgens een werk uit het saxofoonrepertoire (Hindemith, Ward, Schulhoff) of een transcriptie (Schumann). Bij de gevorderde studenten slaat Ties de toonladders en etudes over omdat het de laatste les voor een voorspeelmiddag en een auditie is. De tijdsindeling is flexibel; hij neemt zo veel tijd tot dat de onderwerpen die verbeterd moeten worden, zoals muzikale vrijheid, ritmiek, artikulatie, klank, vibrato, ontspannen vingers, studeermanieren, een keer goed of beter gelukt zijn. Degenen die stukken voor de volgende voorspeelmiddag hebben voorbereid laat hij het stuk eerst een keer doorspelen.
Onderwerpen en manier waarop de stof wordt overgedragen
Een van de lesonderwerpen is detailwerk aan de muzikale tekst wat betreft artikulatie, ritmiek, vibrato, klank en muzikale richting. Bij deze lesonderwerpen gebruikt Ties vooral een aanbiedende werkvorm, hij speelt veel voor, zingt voor of zingt mee. Hierbij brengt hij ook een grote energie over en is nauw betrokken bij wat de leerling doet. Een ander lesonderwerp zijn technische problemen. Hierbij geeft hij aanwijzingen zoals bijvoorbeeld: “hou je vingers ontspannen” of hij geeft studeeraanwijzingen die de leerling in de les al uitprobeert. Een volgende lesonderwerp wat bij veel leerlingen aan de orde komt is de studeermanier en het bewustmaken hiervan. Om dit te bereiken stelt Ties inzicht- en evaluatie vragen en laat de leerling rustig nadenken. Hij gaat op de antwoorden in en legt manieren uit hoe je effectief kan studeren en ook hoe je ontspannen kan voorspelen zonder dat er een stemmetje in je hoofd is wat alles becommentariseert. Hij verwijst naar psychologieboeken zoals “Het maakbare brein” als zijn bron en raadt aan dit te lezen.
Interactie en stijl van de docent
De interactie en stijl is afhankelijk van het niveau van de leerling. Hoe verder gevorderd de leerling, des te meer Ties zijn lesstijl in de richting ´laissez-faire´ gaat. Ties geeft de leerling dan de ruimte om zijn/haar stemming en persoonlijkheid toe te laten in de les. Als hij met een leerling aan toonladders en etudes werkt is zijn lesstijl meer autoritair, maar er is altijd ruimte voor opmerkingen of vragen.
maandag 2 maart 2009
Another round of NFPK
dinsdag 17 februari 2009
A more or less free day
Tonight swimming, relaxing, maybe some tv, stupid American tv shows... couldn't live without them once in a while.
Sunday a recital with Hans in Hoogeveen. Some preparation but not too much. Wer already had one recital and that was ok, so I just have to fix some things. ALso I am studying some basic technique, Terschack to get my fingers under control again.
woensdag 11 februari 2009
Het zit erop
Het zit erop. Het is the day after. Het 'gewone' leven is weer begonnen. Drie dagen in Radio Kootwijk was een magische ervaring. Mijn vraag is niet echt beantwoord als ik eerlijk. Of liever gezegd, mijn onderzoek (maar dat klinkt pretentieus :-)... In hoeverre kan ik een concert met werken van Bach strippen, kaal maken, ontdoen van alle vorm en toch nog een mooi concert spelen, of misschien juist een mooi concert maken? Dat is niet echt gelukt. We hadden op het einde een mooi concert/voorstelling, maar door de deelname van een aantal fantastische artiesten uit andere disciplines is het toch iets anders gewordne. En dat was ook niet erg. De chemie van de groep was super. En dat was een mooie vervanging voor mijn eigenlijke onderzoek. Ik zou het graag nog eens proberen, met een kleine groep muzikanten die alleen Bach spelen, wellicht gewoon de CCM kerngroep.
Ondertussen, na één dag, zijn er heel wat mails heen en weer gegaan tussen de deelnemers van de workshop/residency (tja, wat was het eigenlijk??!)... Iedereen heeft zijn eigen gedachten en conclusies. Ik hoop dat menigeen die op deze website gaat posten.
Mijn conclusies (CCM, pen en papier klaar!?):
*pubers hebben behoefte aan een extreem grote afwisseling tussen stijlen, media, personen, composities, locatie... zo veel mogelijk. Hun spanningsboog is klein, 4 minuten ongeveer.
*pubers houden van klassieke muziek, maar gaan liever naar een feest...
*Bach is geweldige muziek en de vorm van 'klassieke' concerten is op zich goed, maar het kan heel verfrissend werken om andere vormen te vinden: lopen tijdens het spelen (indien mogelijk), het publiek placeert zichzelf in de ruimte naar believen. Sowieso zou het mooi zijn om een vrijere concertvorm te vinden. Dat is ons nog niet gelukt. Onze concertvorm van gisteren was ook vormelijk, en eigenlijk net zo formeel als klassieke concerten. Misschien moet een concert altijd 'formeel' blijven, maar wellicht is de afwisseling van vormen een formule voor CCM
*Afwisseling van vorm, per concert, maar ook in een serie van concerten.
*De afwisseling van Bach met avant-gardistich ideoom is sterk. Zeker als die gecombineerd met een licht theatrale concertvorm.
*Ik weet niet of dit op alle muziek is toe te passen
*Een vraag die ik heb: Gaat CCM een canon maken van nieuwe concertregels, of gaan we juist per concert kijken wat de regels zijn. ZIjn regels uberhaupt onontkoombaar?
*Nog een vraag: Zijn de klassieke concertwetten per definitie verouderd?
Wellicht na nog een nachtje kom ik met nog wat gedachten. Ik zou het leuk vinden om meer te lezen van de anderen....
Dus kom op, POST!
zondag 8 februari 2009
Radio Kootwijk, day one: De eerste dag zit er op
Radio Kootwijk, day one:
De eerste dag zit er op. Ik vond het wel spannend… Wat te verwachten? Al die mensen bij elkaar, geen stukken om echt samen te spelen. Ambitieuze doelstelling: De concertvorm veranderen, naar onze eigen hand zetten. Het is ook zo actueel! Uiteindelijk wil ik gewoon spelen. Ik geef in principe niet zo veel om vorm. Dat klnkt misschien raar uit de mond van iemand die een nogal hip rood pakje heeft laten maken, maar het gaat me om de muziek. Een concert kan heel speicifiek zijn: pinguinpakjes, smokings, klappen voor en na, buigen. Wat kan er anders? Dat hoeft niet zo heel spectaculair uit te pakken uiteindelijk, het kan ook subtiel. Ik wil kijken wat anders kan… Wat is er nodig en wat niet? Hoe kan e.e.a. letterlijk informeler, als in ‘zonder vorm’? Waar voelt een muzikant zich lekker bij? Welke kleding, welke muziek, welke setting? Moet het publiek wel zitten? Lopen ze rond? Of allebei? We gaan experimenteren. En CCM zal gaan experimenteren tijdens hun concerten in de Oosterpoort en het BIMHuis. Ik hoef de wereld eigenlijk niet te verbeteren maar ik zou het wel leuk vinden als wij zelf een vorm kunnen vinden die overal toe te passen is waarbij we ons lekker voelen….
Morgen verder!
Ties
zaterdag 7 februari 2009
Off to Tilburg, new music with Amstel Quartet, Museum de Pont
donderdag 5 februari 2009
dinsdag 3 februari 2009
Wow, still dead tired
And about 6 more weeks till the big day....!!!!
zaterdag 31 januari 2009
woensdag 28 januari 2009
Busy time has started
Beethoven helps :-)
Eroica, Harnoncourt,, 2nd mvt, oboe!
zondag 25 januari 2009
Home late, sleep
Good day of teaching, watching Indana Jones on the iPod (bad movie!). Tomorrow Ikea day, baby stuff.... It's a matter of weeks now
zaterdag 24 januari 2009
Watching 'Tales of the Unexpected' on youtube
donderdag 22 januari 2009
Back from a tour with my quartet
http://au.youtube.com/watch?v=3x_UtxM55JY