dinsdag 8 december 2015

Masterclass Lutz Koppetsch Fontys Conservatorium, Tilburg

Op maandag 15 en dinsdag 16 februari 2016 zal de Duitse saxofonist Lutz Koppetsch een masterclass geven aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Mocht je aanwezig willen zijn dan kan dit. Neem dan contact op met Nicole Groenendijk https://www.facebook.com/GCNicole?fref=ts

Lutz Koppetsch:
https://www.facebook.com/Lutz-Koppetsch-306865665991713/
en
http://www.lutzkoppetsch.de/en/biography

Masterclasses bij Ernst, Delangle en Bornkamp
Lutz Koppetsch uit Krefeld (D) speelt sinds zijn negende saxofoon. Tijdens zijn laatste schooljaren begint Lutz Koppetsch zich ook los van zijn ensemblespel voor muziek te engageren: hij woont masterclasses bij bekende saxofoondocenten zoals Johannes Ernst, Claude Delangle en Arno Bornkamp bij. Onder leiding van deze laatste vat hij weldra zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam aan.

Docent met 26 jaar
Na verdere wedstrijdsuccessen, o.m. bij de Deutscher Musikwettbewerb te Berlijn en de internationale muziekwedstrijd van de ARD te München, en zijn studie aan de conservatoria te Parijs en Versailles wordt Lutz Koppetsch in 2001 als amper 26-jarige benoemd tot docent aan het Conservatorium Würzburg. Sinds 2008 is hij er erehoogleraar voor klassieke saxofoon, terwijl hij in Keulen woont.

Echo Klassik 2005
Daar was hij tot in 2009 lid van het Alliage Quintett. Bejubelde concertavonden in heel Duitsland leverden uiteindelijk de ECHO Klassik 2005 voor de CD “Una voce poco fa” en een onvergetelijk optreden tijdens de ZDF Echo Klassik Gala 2006 op. In 2006 en 2008 werden, samen met Lutz, bijkomende CDs voor MDG en SONY Classical opgenomen.

Docent in Würzburg
Naast zijn activiteit als docent treedt Lutz Koppetsch vaak als gastmuzikant met o.m. het Ensemble Modern, het WDR Sinfonieorchester, de Essener Philharmoniker, maar ook als kamermusicus met bv. de pianist Markus Bellheim of Alexander Schimpf, het Signum strijkkwartet en het blaaskwintet Ensemble DIX op.

Far Away – Lutz Koppetsch & La piccola banda
Met zijn ensemble La piccola banda bewandelt Lutz Koppetsch een eerder exotisch pad. De op het eerste zicht vreemde bezetting van viool, altviool, cello, contrabas, harp en accordeon is echter perfect voor de raffinesse van de kamermuziek op het volume van een orkest waarmee hij zijn prachtige saxofoontoon met zijn gevarieerde klankkleuren en karakters kan botvieren.

Lutz Koppetsch & La piccola banda gaan steevast in de richting van de oorspronkelijk bedoelde symfonische toepassingsmogelijkheden van het in 1840 door Adolphe Sax uitgevonden instrument, maar bewandelen tegelijk nieuwe, nagenoeg onbekende paden met betrekking tot de combinatie van saxofoon met kamermuziek.

De instrumentisten van La piccola banda spelen stuk voor stuk in Duitse symfonieorkesten en/of kamermuziekensembles en zijn actief als docenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten