Ik en mijn collega Andreas van Zoelen zullen op 24 januari open lessen geven. Ikzelf ben er van 12:30-14:30. Zorg dat je je instrument meeneemt en een stuk of étude die je goed kent. Dan gaan we samen eens kijken hoe de zaken er voor staan.
En natuurlijk geef ik ook advies over de studie zelf, en over de studiekeuze. Ikzelf heb veel moeite gehad met alle keuzes die op me af kwamen toen ik voor mijn studiekeuze stond. Uiteindelijk heb ik de juiste keuze gemaakt en heb voor het conservatorium, klassiek saxofoon, gekozen.
Ik heb de hele wereld gezien, van het Concertgebouw tot Carnegie Hall. Ik speel met het Amstel Quartet (www.amstelquartet.nl), als solist, met Remy van Kesteren en Rembrandt Frerichs, om maar wat te noemen.
Dagblad Trouw noemde me een paar dagen geleden in deze context:
"We noemen Bram van Sambeek, Ties Mellema, Erik Bosgraaf, Izhar Elias, Lavinia Meijer, Klaartje van Veldhoven, Ralph van Raat, Rembrandt Frerichs, om in Nederland te blijven.Allemaal op zoek naar klassiek met een twist, naar een formule om jongeren naar die zogenaamd hermetische wereld van de klassieke muziek te lokken. "
Hier vind je wat video's van me:Als solist: https://www.youtube.com/
Als jij nog niet weet wat je wilt, kom eens langs om met me te praten.
Over mijn manier van lesgeven:
-Een van de belangrijkste dingen die ik je wil meegeven is zelfwerkzaamheid en zelfstandigheid in het algemeen. Ik wil datje na je studie op eigen voeten kan staan en sterk genoeg in je schoenen staat om een eigen artistieke en praktische lijn te bepalen. Het liefst begint die lijn al tijdens je conservatoriumtijd.
-In de meeste gevallen is het verstandig ervoor te kiezen de vooropleiding in te gaan. Dan heb je een jaar extra. Zelfs al zou je klaar zijn voor het eerste jaar. Mocht dit om bijvoorbeeld financiële redenen moeilijk mogelijk zijn, dan zouden we het kunnen hebben over een eventueel extra jaar aan het einde van je studie.
-Muziek maken is een ambacht. En daarvoor hebt je techniek nodig. De eerste één tot twee jaar zul je heel veel bezig zijn met techniek. Denk hierbij aan toonladders, études (Klosé, Berbiguier, Terschack, Ferling, etc.). Natuurlijk studeer je hier ook voordrachtstukken bij om de techniek in de praktijk te brengen.
-Het verschil met de muziekschool is dat de motivatie nu vooral vanuit jezelf moet komen. Ik ben je coach. Ik vertel je wat er beter kan en wat er goed gaat. Muziek kan altijd beter, en we zullen ons uiterste best gaan doen om er het maximale uit te krijgen.
-In de tweede helft van je studie gaan we ons meer en meer focussen om al iets van een eigen lijn en visie te vinden, naast het raffineren van je techniek.
-Aan het einde van je studie zal een eindconcert geven. Dit is altijd een groot feest. Je presenteert hier wat je hebt geleerd de afgelopen jaren. Het presenteren van een goede en zo probleemloos mogelijke techniek is belangrijk, maar je moet ook laten zien waar je je de komende jaren mee gaat bezig houden in artistiek opzicht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten