vrijdag 19 november 2010

Revised CV Ties Mellema (Dutch)

Op achtjarige leeftijd besloot TiesMellema dat hij saxofoon wilde spelen. Zijn vader liet hem CharlieParker horen en die klank beviel hem; bovendien zou de saxofoon hemhelpen met zijn astma. De keuze was goed, de veelzijdigheid van hetinstrument past volledig bij Ties. Nu zoveel jaar verder is hijactief als solist, kamermusicus en docent. In 2010 ontvangt hij alskroon op zijn werk tot zover, de Nederlandse Muziekprijs.

Ties voltooide zijnconservatoriumopleiding – eerste en tweede fase – metonderscheiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij ArnoBornkamp. Daarnaast studeerde hij aan de Koninklijke Hogeschool voorMuziek in Stockholm bij Christer Johnsson. Na zijn studie beslootTies om lessen te gaan nemen bij de cellist Anner Bijlsma. Demuzikaliteit van deze meester is nog steeds een grote inspiratiebronen zorgt ervoor dat Ties nog regelmatig bij hem langs gaat.

Inmiddels is Ties zelf alshoofdvakdocent saxofoon verbonden aan het Fontys Conservatorium inTilburg waar hij zijn eigen klas opleidt.

Met bevriende musici richtte hij hetAmstel Quartet op dat over de hele wereld naam maakte. Met zijnpianist Wijnand van Klaveren speelde hij jarenlang recitals. Indeze intensieve samenwerking ontwikkelde dit duo een persoonlijke enintieme stijl. Nadat Wijnand zich toegelegde op het schrijvenvan muziek, vervolgde Ties zijn duospel met Hans Eijsackers. Zijmaakten een succesvol debuut als duo in het Concertgebouw inAmsterdam in 2007.

Naast de Nederlandse Muziekprijs heeftTies tal van toonaangevende prijzen gewonnen. Hoogtepunten zijn deprestigieuze Vriendenkrans van het Concertgebouw enConcertgebouworkest (alsmede de publieksprijs en een studiebeurs) eneen studiebeurs van de Voorziening voor Jonge Excellerende Musici.

Ties' muzikantschap kenmerkt zich doorzijn drang naar exploratie en grenzeloosheid. Niet alleen speelde hijvele premières van nieuwe composities die voor hem werdengeschreven, daarnaast is hij een fanatiek bewerker van muziek uitalle stijlperiodes (Het oeuvre van Bach vormt een rode draad) en ishij continu op zoek naar nieuwe cross-over vormen met jazz-, pop-,wereldmuziek, theater en dans.

Deze veelzijdige manier van werkenleverde Ties samenwerkingen over de hele wereld op met o.a. GustavoDudamel en het Simon Bolivar Jeugdorkest, Concertgebouw Tracks, MTV,the Four Baritones en Hans Dulfer.

De ambities van Ties houden niet op bijde saxofoon, en zorgen ervoor dat hij een musicus is van deze tijd.Samen met zijn Amstel Quartet richtte hij het label Amstel Recordsop. Amstel Records produceert cd’s van het kwartet en anderemuzikanten die daar in artistieke zin bij passen; Ties bracht onderzijn eigen naam drie cd’s uit bij Amstel Records. Hij is een actiefblogger en schreef een publiceerde voor nrc.next.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten